Eco-conscious Birkenstock Australia HQ targets carbon-neutral status | Inhabitat

0
2


A two-story heritage building in Melbourne has been remade into Birkenstock Australia’s new headquarters, an eco-conscious development with a modern aesthetic to reflect the classic elegance of the company’s shoe line. Designed by local architecture firm Melbourne Design Studios (MDS), the adaptive reuse project targets carbon neutral status thanks to its solar photovoltaic system, passive solar design, and a sustainably minded material palette that includes recycled timbers and natural materials. The offices are also designed with human comfort and health in mind and feature low-VOC materials, an abundance of indoor plants and natural daylighting.

exterior of the headquarters

open office interior

Located in Clifton Hill, the award-winning Birkenstock Australia headquarters includes a retail shopfront, e-tail, wholesale operations, offices, showrooms and a workshop, as well as a courtyard and warehouse with a mezzanine. The Australian landscape is celebrated throughout the adaptive reuse project’s design, starting with the retail shopfront, which is outfitted with double glazing, a living grass floor and a deciduous tree. The central courtyard also echoes the landscape with recycled timber sleepers and a water tank.

ground floor retail

existing brick structures

“Creating a green environment within an existing, heritage building is much more challenging than a new build,” explains Melbourne Design Studios founding director Marc Bernstein-Hussmann, who adds that they opted to integrate the different departments of Birkenstock into a single company culture. “Coincidentally over a hundred years ago the building was conceived for a boot manufacturer. We’ve reinvented an almost derelict building to live and breathe its owners’ values.”

one of the upper level showrooms

exterior view with solar panels on roof

Related: Melbourne architects turn an old terrace house into a gorgeous light-filled home

To promote collaboration between the departments, the architects inserted an open office layout dressed with air-purifying plants. The interior is flooded with natural light, while timber slat screens provide shading. The sustainably sourced timber palette includes woods such as sugar gum with linseed oil, EO plywood, and recycled paper with bamboo fiber that’s used in the office’s bench tops.

+ Melbourne Design Studios

Images by Peter Clarke





Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here