MVRDV proposes “Times Square Taiwan” with interactive media facades | Inhabitat

0
3


Prolific Dutch architecture firm MVRDV has unveiled a bold proposal to transform Taipei’s Main Station into a “Times Square for Taiwan.” Designed as part of a consortium led by Nan Hai Development, the Taipei Twin Towers aim to reactivate the area with two high-rises clad in interactive media facades. The mixed-use project would offer new retail, office space, two cinemas and two hotels, in addition to the unification and redevelopment of the existing plazas.

rendering of people standing looking up at towers covered in media screens on towers

Located on the east side of the city, Taipei Main Station is currently ensnared in an aging concrete jungle and offers an arrival sequence — the transportation hub includes access to inter- and intra-city buses, metro and the airport railway — that MVRDV principal and co-founder Winy Maas has described as an “anti-climax.” To revitalize the area as a tourist and shopping destination, the architects have proposed stacking a mix of small and large blocks together into “vertical village” skyscrapers. The smaller blocks, located near the bottom, would house different retail outlets while the larger blocks above would contain the offices, cinemas and two hotels.

rendering of tower covered in media screens glowing at night

The blocks will be strategically stacked to not only create public atriums but to also allow for natural ventilation. Landscaped terraces will be located on the top of the retail blocks and connected via escalators and elevated walkways. Some blocks would also be covered with interactive media displays that can be programmed to show major cultural spectacles, sporting events or advertising for the retail tenants.

Related: Shimmering bamboo-shaped skyscraper to rise in Taipei

rendering of people walking through gardens beside a skyscraper

“The Taipei Twin Towers will turn this area into the downtown that Taipei deserves, with its vibrant mixture of activities matched only by the vibrant collection of facade treatments on the stacked neighborhood above,” Winy Maas explained. “We break down the required program into pleasant small blocks that echo the surrounding urban quarters, thus fitting the density fit into its surroundings. People can climb over the blocks to the top — a true vertical village. And the space in between allows for social gatherings and natural ventilation.”

+ MVRDV

Images via MVRDV

rendering of gardens beside skyscrapers





Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here